Att ta beslut

Kanske tillhör du dem som fattar dina beslut på andra grunder än du tror.

Kanske tror du att valet som du gjort är ett val gjort utifrån din egen vilja. Men är det verkligen så?

Jag tror att vi alla, medvetet eller omedvetet, påverkas av vår omgivning mycket mer än vi tror. Att valen som vi gör kanske till och med handlar om att vi gör det som vi tror att andra tycker är rätt. Att vissa beslut grundar sig på önskan att vara andra till lags och att inte göra någon besviken, snarare än vad vi innerst inne egentligen vill. Jag säger inte att detta är fel, men jag vill att du ska reflektera över följande scenario:

Lisa och Kalle är livskamrater sedan flera år tillbaka. De sitter bekvämt tillbakalutade med morgontidningens olika delar uppslagna. Ett dimhöljt landskap med en annalkande soluppgång kan anas genom köksfönstret. På Lisas assiett ligger en halv vallmofralla. Trots att hon föredrar överdelen så har hon tagit underdelen i tron om att Kalle tycker likadant som hon. Kalle bläddrar i tidningen och ögnar igenom ett reportage om det lokala fotbollslaget. Sport i all ära, men ibland upplever han att lokaltidningens sportbevakning är ganska trivial. Kulturdelen, som Lisa bläddrar i, finner han betydligt mer intressant. Han tar en tugga av frallan, kombinationen av ost och apelsinmarmelad är svårslagen. Vallmofröna däremot kunde han vara utan, då de alltid envisas med att fastna mellan tänderna.

Följande scenario må vara banalt, men försök att se det underliggande budskapet. Hur många gånger har du handlat i tron om att du gjort det bästa för någon annan istället för att göra det som är bäst för dig själv? Har du någon gång upptäckt att det som du gjort i god tro trots allt inte varit det som den andre önskat? Det har jag. Därför har jag i allt större utsträckning försökt att göra mina val utifrån vad jag anser är bäst – för mig och/eller för andra. Jag tror att du, precis som jag någon gång har upplevt känslan av att ”hur jag än gör så blir det fel”? Om så är fallet har ditt beslut varken infriat din egen eller någon annans önskan. Hur ska du då veta vilket val som är bäst för andra? Svaret är enkelt – fråga dem. Jag tror att dialog många gånger är vägen för att undvika onödiga missförstånd, besvikelse och frustration. Kanske har jag fel. Oavsett hur du väljer att göra dina val, vill jag att du reflekterar över frågan: ”för vems skulle gör jag detta?” Svaret på frågan kan ge dig ledtrådar om vilket beslut du ska fatta och hur du ska gå tillväga för att kunna ta ett välgrundat och genomtänkt sådant. Jag säger inte att det är enkelt, men försök göra medvetna val och undvika att ”din uppfattning om vad du tror att andra tycker är bäst” styra dig.