Din kropp - sandslott eller lyxvilla?

Vilken metafor du vill använda har mindre betydelse men för enkelhetens skull använder vi oss av ett tegelhus med träpanel. Kroppen är som bekant uppbyggd av byggstenar -  vatten, kolhydrater, protein, fett, vitaminer och mineraler för att namnge dem. Alla dessa komponenter är avgörande för att kroppen ska fungera och dessa måste vi också se till att tillföra för att inte hamna i ett katabolt, nedbrytande tillstånd. Ett tillstånd där kroppen inte får tillräckligt med material för att kunna sköta de processer som ständigt pågår inom oss. Ett tillstånd där depåer töms och muskler bryts ner istället för tvärtom. Energiobalans.
 
Vi är vad vi äter och måste också fylla på med byggstenar som vi mår väl av. Om vi illustrerar det med tegelhuset så kan teglet liknas vid protein - stommen som ska vara stabil och ge en stadig grund. Bristande intag av protein resulterar i att cellförnyelsen avstannar och att muskelmassan bryts ner. Gamla, trasiga tegelstenar kan därmed inte bytas ut. Fogmassan som håller tegelstenarna samman kan liknas vid vatten, ett ämne som i kroppen bland annat ansvarar för att trycket i och utanför cellerna hålls på rätt nivå. Vatten är en viktig komponent i cellernas uppbyggande av proteiner, på samma sätt som att fogmassan är viktig för att kunna fästa tegelstenarna på varandra. Värme-, el- och vattenledningar kan liknas vid fett som är det ämne i kroppen som omger nervtrådarna och därigenom bidrar till att hjärnans signaler når dit de ska. Husets yta, tegelstrukturen och träpanelen kan jämföras med vår hud. För att ytan ska må bra krävs bland annat mineraler och vitaminer. Brist på detta kan resultera i glåmig hy eller som i vårt exempel flagande husfärg. Slutligen vill jag illustrera kroppens behov av kolhydrater. Vårt tegelhus värms upp via en pelletsbrännare. Pellets är således något som behövs dagligen - att du eldade igår har ju knappast någon betydelse idag. Dessutom går det ju inte att återuppelda pellets. På samma sätt behöver kroppen kolhydrater. Kolhydrater är kroppens främsta bränslekälla och då kroppen endast kan lagra en ytterst liten andel behöver vi fylla på med detta flera gånger varje dag.
 
Därmed är det för mig ofattbart att vissa av dagens dieter handlar om att minimera eller helt utesluta intaget av kolhydrater. Konsekvensen av detta är att förringa kroppen på dess viktigaste bränsletillgång, vilket kan resultera i att förbränningen minskar - och i värsta fall avstannar helt. Kroppen tvingas gå på sparlåga och ges inte förutsättningar att fungera optimalt. Detta kan illustreras med att ha en lyxvilla men låta den bli till ett sandslott genom att tillåta nedbrytning och förfall istället för att bygga upp och vårda. Det finns möjlighet att påverka utgången, frågan är bara vilket alternativ du väljer: väljer du att ta hand om dig själv på ett sätt som ger dig förutsättningar att nå dit du vill eller låter du något annat styra dig? Oavsett vad ditt svar är, så vill jag att du funderar på vad det är som viktigt i ditt liv - och hur du på bästa sätt ska kunna ta del av detta. Valet är ditt.


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback